Leivät ja suolaiset naposteltavat

Tämä oli aihe, joka tuntui minulle kaikkein vaikeimmalta ryhdyttyäni vegaaniksi. Ruuanlaitto ja leipominen tuntuivat luontevilta, mutta mitä kaikkea suolaista vegaanina voi valmistaa välipalaksi, mitä tarjota illanvietoissa, ostaa leffaan syötäväksi tai pakata mukaan piknikille? Uskoin tietäväni, mitä voisin laittaa leivän päälle, mutta siihen aikaan en oikeastaan edes syönyt leipää. Nyt tiedän, että vegaanisia leivänpäällisiä on olemassa paljon, paljon enemmän kuin kuvittelin ja että vegaaneillekin on tarjolla valtava kirjo erilaisia suolaisia naposteltavia.

Helpointa on tietysti tukeutua ruokakauppojen valikoimaan. Useimmat leivät ovat luonnostaan vegaanisia.  Leivän päälle voi laittaa hevi-osaston tuotteiden (tomaatit, kurkut, sienet, salaatit, avokadot, kesäkurpitsat, porkkanat…) lisäksi vegaanista margariinia, juustoa, erilaisia levitteitä, majoneesia, valmiita kasvispihvejä, kasvisnakkeja, -makkaroita tai -leikkeleitä. Näiden tuotteiden kuvat ja tiedot löytyvät helposti Vegaanituotteiden kautta. Sieltä löytyy myös mm. vegaaniset sipsit, popparit, suolaiset keksit, ranskalaiset ja dippikastikkeet. Eko- ja vegaanikaupoissa on lisäksi omat valikoimansa, mutta en aio puhua niistä tässä jutussa sen enempää. Linkeistä löytyy ainakin muutama tällainen kauppa, jos kiinnostaa tutustua tarkemmin.

Ranskalaisten ja erilaisten sipsien, naksujen ja suolaisten keksien lisäksi dippikastikkeen kanssa voi tarjota vaikkapa kasvistikkuja (esim. porkkana, kurkku, kesäkurpitsa…). Dipin voi tehdä esimerkiksi kasviperäiseen maustamattomaan jogurttiin, rahkaan tai ranskankermaan tai vegaaniseen majoneesiin. Jos tekee mieli tehdä dippi alusta alkaen itse, siihen tarkoitukseen löytyy ohjeita esimerkiksi Chocochililtä ja Vegaaniliiton resepteistä. Näistä löytyy ohjeita erilaisille dipeille, tahnoille, levitteille sekä useammalle eri hummukselle. Raaka-aineet vaihtelevat reseptistä toiseen sen verran paljon, että jokaisen luulisi löytävän mieleisensä niiden joukosta.

pähkinöitä
Kuva: Viktor Hanacek

Lopputuloksena on joka tapauksessa yleensä sekä dipiksi, leivän päälle että muiden ruokien kanssa nautittavaksi sopiva sekoitus.  Naposteltavaksi käyvät myös kukkakaaliwingsit tai lehtikaalisipsit vaikka Chocochilin ohjeilla tai kikhernesnacksit esimerkiksi Rosvoluolan reseptillä! Ja tietysti pähkinät sopivat loistavasti vegaaneille! 😊

Silloin, kun tekee mieli leipää, teen yleensä itse siihen hummusta tai jonkun papu- tai avokadotahnan levitteeksi. Muokkaan reseptejä aina oman mieleni mukaan, joten tulos on joka kerta hieman erilainen. Muita, leivän päälle tai hampurilasten, tortillojen tai tacojen väliin sopivia lisukkeita ovat itsetehty guacamole ja salsa sekä vegaaninen juustokastike (yksi hyvä reseptiesimerkki löytyy täältä) ja majoneesi (Vegaanisen version resepti). Majoneesia tehdessä noudata ohjeita tarkkaan! Kasvispihvejä on myös mukavaa tehdä itse (ja vaikka valmiiksi pakkaseen hampparipäivää varten) ja niiden ohjeita löytyy lähes jokaisesta vegaaniruokablogista. Mielestäni kaikkein kätevin paikka etsiä sopivaa reseptiä on kuitenkin Vegaaniliiton reseptiarkisto, jossa voi suodattaa tulokset erikoisruokavalioiden ja allergioiden mukaan. Tortilloihin ja tacoihin voi tehdä täytteen vaikkapa soijarouheesta, soijasuikaleista tai pavuista. Muitakin vegaanisia vaihtoehtoja löytyy.

chiliä
Kuva: Viktor Hanacek

Kannattaa muuten käydä kurkkaamassa täällä, jos vegaanille on saatava nopeasti jotain ruokaa! Kuvia vegaanisista tuotteista ja tiiviit ohjeistukset mm. sellaisista ruuista kuin pizza, sushi, hampurilaiset, tortillat, makaronilaatikko ja kasvissosekeitto. Osassa on mukana myös hyviä reseptiesimerkkejä. Suolaiset piirakat ovat myös mielestäni kivaa pientä syötävää, joten kannattaa kokeilla vaikka soijarouhepiirakan tai tofupiirakan tekoa.

Mainokset