Makeaa mahan täydeltä

Minä rakastan herkuttelua. Siksi minun oli vegaaniksi ryhtyessäni ensimmäisenä selvitettävä, onko lempiherkuistani olemassa vegaanisia versioita. Muutamaa yksittäistä poikkeusta lukuun ottamatta, olen löytänyt suosikeilleni jonkun vegaanisen vastineen. Toiset löytyvät lähikaupasta ja toiset on tehtävä itse.

muffinssit
Kuva: Viktor Hanacek

Vegaaneja on tietysti erilaisia ja siksi on mahtavaa, että on olemassa sellaisia tiedonlähteitä kuin vegaaniblogit sekä vegaaniset leivonta- ja

keittokirjat. Vaikka marjat ja hedelmät ovatkin jo sellaisenaan hyviä jälkiruokia ja herkkuja, itse ainakin kaipasin enemmän valikoimaa. Ja sitähän löytyy. Toiset vegaanit vannovat terveellisten superfoodien ja raakaravinnon nimeen ja toiset voisivat vaikka kierittää kaiken sokerissa ja vegaanisessa margariinissa. Jos ei oikein keksi, mitä hyvää vegaanille voisi tarjota, toivottavasti tästä on apua (vaikka sitten vaan inspiraation lähteenä).

Jos jotain hyvää on loihdittava vieraille nopeasti tai ilman kauheaa härdelliä, voi ensimmäisenä katsastaa vaikka Vegaanituotteista kuvalliset listat tavallisista ruokakaupoista löytyvistä vegaanisista tuotteista. Sieltä löytyy leffailtaan suklaat, konvehdit, lakritsit, salmiakit, hedelmäkarkit, vaahtokarkit, irtokarkit, tikkarit ja marmeladikarkit. Sieltä voi valita keksit, vohvelit, piparit, pullat, tortut, rinkelit, korput, donitsit ja munkit kahvitteluhetkiin. Helposta ja nopeasta leivonnasta nauttiville on tarjolla piparkakku-, piirakka-, lehti-, filo- ja torttutaikinat, valmiit leivontamixit sekä muut leivontatuotteet esim. koristeet ja leivonta-aromit sekä vaahdotettavat kermat ja vaniljakastikkeet. Kuumaan kesäpäivään tai muuhun herkutteluhetkeen sopivat jäätelöt, mehujäät ja sorbetit sekä jäätelökastikkeet. Jälkiruuaksi tai välipalaksi käyvät esimerkiksi vanukkaat, kiisselit, jogurtit, rahkat, smoothiet ja tehojuomat sekä mysli- ja välipalapatukat. Vegaanille sopivat mehut, kaakaot, kahvit ja alkoholijuomat löytyvät myös kaikki Vegaanituotteiden listoilta. Lisäksi sieltä löytyvät pastillit ja purkat.

Kaikki edellä mainitut löytyvät siis ”tavallisista marketeista”. Tietenkään kaikkia tuotteita ei löydy kaikista kaupoista, mutta oman kokemukseni mukaan jotain aina löytyy pienimmästäkin kaupasta. Ja tietysti asiaa helpottaa, jos on etukäteen kurkannut, miltä tuotteet näyttävät. Näiden lisäksi löytyy erilaisia vegaanisia tuotteita esimerkiksi vegaani- ja ekokaupoista (ks. linkit kohdasta Kaupat). Tietysti makeahkoksi naposteltavaksi sopivat tietysti myös monet pähkinät ja siemenet. Itse pidän erityisesti cashewpähkinöistä ja pinjansiemenistä. Hedelmät ja marjat käyvät tietysti kuivattuna, purkista tai tuoreena syötäviksi.

marjoja
Kuva: Viktor Hanacek

Hedelmäsalaatti on todella helppo jälkiruoka ja sen kanssa voi halutessaan tarjota vaikka jäätelöä. Superfoodeista innostuneille herkkusuille voin lämpimästi suositella mulperimarjoja, jotka ovat kuin pieniä toffeekarkkeja.

Jos taas tykkää leipoa itse suosittelen käymään Vegaanihaasteen reseptiosiossa ihastelemassa jälkiruokia. Sieltä löytyy sekä vanhoja että uusia klassikkoleipomuksia. Vegaaniblogeista kannattaa käydä katsastamassa ainakin Kamomillan konditoria (ohjeita täytekakkuun)(peruspullat) ja Urbaani vegenda (suklaa-chaikuppikakut) (sweet’n’salty cookies), jotka keskittyvät vegaaniseen leivontaan. Kamomillan konditoriasta löydät reseptien lisäksi kasapäin hyödyllistä tietoa vegaanisesta leivonnasta. Maijan Makialta löytyy mahtava brownie-ohje ja Kanelia ja kardemummaa -blogista taas löytyy ihana raparperipiirakan ohje, jota olen itse soveltanut myös eri marjoille.

Minä olen käyttänyt leivonnassa useimmiten jotain mahdollisimman halpaa (tietenkin vegaanista) tummaa suklaata ja se on toiminut tähän asti oikein hyvin. Jokainen tietysti toimii oman makunsa ja omantuntonsa mukaan. Toistaiseksi kukaan ei ole ainakaan valittanut suklaisiin leipomuksiini liittyen. Vegaanisesta vispikermasta on sanottava sen verran, että ainakin minulla oli aluksi vaikeuksia saada sitä edes sähkövatkaimella vaahtoutumaan. Löysin sitten netistä vinkin, että vispattavat tuotteet kannattaa laittaa joksikin aikaa pakastimeen juuri ennen käyttöä (minulle on riittänyt 15-25min pakastimesta riippuen). Sillä tavalla saa ihanan kuohkeaa vaahtoa. Vaahto kannattaa myös säilyttää jääkaapissa vatkaamisen jälkeen, jotta se ei lässähdä.

Kannattaa kokeilla myös kinuskikastikkeen tekemistä itse. Se onnistuu esimerkiksi tällä Kamomillan konditorian ohjeella, mutta siitä on myös versioita, jotka tehdään kookoskermasta tai terveellisen raakaversion voi tehdä taateleista! Jos sattuu olemaan marenkien tai macaronien ystävä, kannattaa kokeilla kikherneiden säilykelientä niiden tekoon. Kyseistä lientä voi käyttää muutenkin kananmunan korvaamiseen. Jos eläinperäisten tuotteiden korvaaminen leipomisessa mietityttää, katso täältä vinkkejä ja linkkejä siihen tarkoitukseen. Vegaaniblogeista löytyy leivoksien lisäksi myös reseptejä sellaisille herkuille kuin erilaiset fudget, mousset, konvehdit, vanukkaat, smoothiet, maustetut kaakaot ja muut juomat sekä energiapatukat. Vaihtoehtoisia ohjeita on sen verran monta, että jokainen voi valita itselleen mieluisimmat ainesosat!

Jos kauppojen vegaanijäätelövalikoima ei riitä, voi jäätelöä (ja mehujäitä!) tehdä myös kotona. Jäätelökoneella tai ilman. En uskalla antaa reseptisuosituksia varsinaisista jäätelöistä (joita voi tehdä esim. kookosmaidosta tai kikherneiden liemestä ja kasvikermasta), koska en ole vielä (häpeäkseni) uskaltautunut niitä itse valmistamaan. Kamomillan konditoriasta löytyy kuitenkin hyvät ohjeet jäätelöiden valmistamiselle. Raakajäätelön tai nice creamin kokeilemista voin kuitenkin suositella. Itse sammutan yleensä jäätelönhimoni sekoittamalla tehosekoittimessa pakastettuja marjoja kypsän banaanin kanssa. Ei lisäaineita tai mitään muuta ylimääräistä! Banaaneja voi myös pakastaa tätä tarkoitusta varten (muista kuoria ja mielellään myös paloitella kypsät banaanit ennen pakastamista), mutta itse pidän hiukan pehmeämmästä koostumuksesta, joten minulle riittää, että marjat ovat jäisiä. Joskus saatan lisätä joukkoon ihan pienen tilkan vettä tai kasvimaitoa, jotta saan seoksesta tasaisempaa.

aamiainen
Kuva: Viktor Hanacek

Valmiit makeat aamiaistuotteet kuten myslit, murot ja maustetut puurot löytyvät myös Vegaanituotteiden sivulta. Mysliä voi tietysti tehdä myös itse. Puuron kanssa puolestaan voi tarjota vaikka marjoja, hedelmiä, kiisseliä, mehukeittoa tai hilloa. Tuorepuuron voi tehdä kasvimaitoon tai -jogurttiin. Pidempi korsi -blogista löytyy ohje riisifrutille! Itse olen joskus tehnyt riisifrutin kermavaahdon kanssa vaniljakastikkeen sijaan. Puuro täytyy vaan jäähdyttää kunnolla ennen sekoittamista!

Mainokset